NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

YTSO Başkanı Celal Özel, basın mensupları ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi.

11.02.2013
YTSO Başkanı Celal Özel, basın mensupları ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. İlin ekonomik ve ticari gündemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel, Nace kodlarını ticaret ve sanayi odalarının vermediğini dile getirdi. Bu konuda YTSO olarak bir ihmallerinin söz konusu olmadığını anlatan Özel, "Ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflandırılmasına yarayan Nace kodlarını biz vermiyoruz. Bu kodları TOBB veriyor. Bu noktada bize yönelik birtakım eleştirilerinde yersiz olduğuna inanıyorum. Zira bu konuda odamızın bir ihmali söz konusu değildir. Maliye Bakanlığı şirketlerin Nisan-Haziran 2012 dönemindeki en yüksek cirolarını TOBB'a bildiriyor ve TOBB'da bu verilere göre Nace kodlarını oluşturuyor. Yani YTSO olarak bizim Nace kodlarını belirleme ya da bu kodlara göre oluşan gruplara bir müdahalemiz söz konusu değildir. Bu noktada bize yönelik yapılan bazı eleştirileri de hak etmediğimizi düşünüyorum" dedi.

İldeki 3 OSB'nin kamulaştırma sıkıntıları yüzünden ilerleyemediğini vurgulayan Özel, "Yalova'da gemi yan sanayii, çiçekçilik ve bilişim olmak üzere 3 OSB var. Bu 3 OSB'nin de ortak meselesi kamulaştırma, yani kaynak yetersizliği. Köprü ve otoyol projesi ile birlikte bu mesele daha da ağırlaştı. Zira insanlar ellerindeki araziler için istedikleri fiyatları çok yukarılara çektiler. Konu mahkemelere intikal etmeye başladığından süreç tıkanma noktasına geldi. OSB'ler içinden çıkılmaz bir durumda. Bilişim OSB için bir şans doğdu. Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği burasını kalıpçılar vadisi olarak kullanmak için harekete geçti. Ben bu projenin Yalova'nın doğa ile uyumlu sanayi anlayışına da entegre olabileceğine inanıyorum. Burada en az 3 bin metre karelik 70 işyeri olacak. Her işletmede ilk etapta 40 kişi toplamda ise 2 bin 500 kişiye iş imkanı doğacak. Bu ilin üst ve alt ölçekli planlarında uyumsuzluklar var. Ülkede çarpık kentleşmenin önüne geçilebilmek adına Kentsel Dönüşüm hamlesi başlatıldı. Yalova'nın da o nedenle hata yapma şansı yok. Bundan sonra sanayi OSB'lerin içerisinde olmalı. Buraların dışında bir çivi dahi çakılmasına izin verilmemeli. Mevcut sanayi kuruluşlarıyla ilgili olumsuz yorumlarında artık bırakılması gerektiğine inanıyorum. Artık şehrin bu kuruluşlarla nasıl entegre olacağı konuşulmalıdır" diye konuştu.

Yalova'nın körfez köprüsü ile adeta İstanbul'un Anadolu yakası haline geleceğini vurgulayan Özel, "2013 yılında Çiçekçilik İhtisas Fuarı'nın düzenlenmesini istiyoruz. Ancak oda seçimlerinin olması sebebiyle şu anda net bir tarih veremiyorum. Fuar konusuyla ilgili göz ardı edilemeyecek bir gerçek de var. O da bizim dönemimizde düzenlenen fuarların çok görkemli ve profesyonel olmasıdır. Yalova'nın gördüğü en iyi fuarlar bizim dönemimizde gerçekleştirildi. Hatta Yalova'da düzenlenen fuarlar Çin ve Uzak Doğu'da düzenlenen fuarlarla eşdeğerdir. Yalova'nın artık kalıcı bir fuar alanına ihtiyacı var. Yalova körfez köprüsü ve otoban projesinin tamamlanması ile birlikte İstanbul'un Anadolu yakası haline gelecek. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. En az 30 bin metre karelik kapalı alanlı ve 12 ay hizmet verebilecek bir fuar alanına ihtiyacımız var. Bu süreç kaçırılmamalı ve değerlendirilmeli" dedi