“Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Yalova İline Sağlanan Destekler” Bilgilendirme Toplantısı 26 Şubat 2010 tarihinde gerçekleştirildi.
Odamızın düzenlediği “Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Yalova İline Sağlanan Destekler” konulu Panel gerçekleşti.
Toplantıda, Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdür Yardımcısı M.Uğur Ataer, Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü Uzmanı Osman Kılınçel, Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü Uzmanı Muzaffer Erdoğan konuşmacı olarak yer aldı.
Konferansın açış konuşmasını yapan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Celal Özel, “Katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirme, üretimi ve istihdamı artırma, sürdürülebilir kalkınmayı sağlama, uluslar arası rekabeti artırma, bölgesel kalkınmada eşitsizlikleri kaldırma amaçlanmıştır.
Tabiî ki teşvik yasasının, bölgesel dağılımları yapılırken baz alınan kriter ve ölçeklerin ne derece doğruyu yansıttığına dair şüphelerimiz olsa da bu konunun tartışılması gereken platformu ayrı tutuyorum.
Yalova olarak birçok tartışmayı bir yana bırakarak bir an önce ekonominin gelişimi için çok hızlı ve ciddi müdahale ve önlemleri devreye sokmalıyız. Dünyada görülen krizin yanında Yalova’da geçmişindeki gelişim eğrileri menfi yöne dönmektedir. İşsizlik oranları Türkiye ortalamalarının üstüne çıkmıştır. Diğer önemli bir sorun ise; yeni açıklanan kendi kendine yeten iller sıralamasına Yalova girememesidir.
Yalova’nın 1996 yılından bu yana, 14 yıllık bir dönemde, 4 kez gelirleri giderlerinden az olmuştur. Gelirlerin giderlerden az olduğu son yıl da 2009 yılıdır. 2009 yılında kamu hizmetleri giderleri ve personel ücretlerindeki artış toplanan vergide bir önceki seneye göre azalma kendini göstermiştir. 12 il gelirleri ile giderlerini karşılarken Yalova 13. sırada yer almıştır.
Bu sonuçların Yalova için artık bir alarm olarak algılanarak, her kurumun yatırımları kolaylaştırmak için elinden gelen çabayı göstermesi gerekmektedir.
Yalova için bu teşvik paketinde önemli konular olan:
-
Rekabet gücümüzü arttıracak teknolojik ve Ar-Ge içeriği yüksek yatırımların teşviki,
-
Kümeleşmenin esas alınması,
-
Sektörel teşvik uygulanması
Bizim için önemli adımlar atmamızı sağlayacak fırsatlar olarak değerlendirilmelidir. Teknoloji ve Ar-Ge içeriği yüksek yatırımlar ilimizi ulusal ve uluslararası platformda önemli noktalara getirecek rekabet gücümüzü artıran faktörler olacaktır.
Rekabet gücümüzü artıracak bir diğer faktör ise kümeleşmedir. Özellikle KOBİ’lerin bir araya gelmesi ile oluşturulacak yapılar gerek il içi gerek il dışı gelen taleplere cevap verilebilirliği üst düzeye çıkaracak önemli bir faktördür. Yalova’nın çok sayıda başarı hikâyelerine ihtiyacı bulunduğunu ifade etmek istiyorum.
Sonuç olarak; Yalova’nın ekonomik gelişimi sağlayabilmesi için bir an önce önemli adımları atması gerekmektedir. Bunun için Yalova Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin gücünü artırmak için her zaman yanınızda olacağız. Bu ideallerimizi destekleyecek olan bu toplantıda değerli bilgilerini bizle paylaşacak olan konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdür Yardımcısı M.Uğur Ataer “Yalova bölgesel teşviklerden yararlanabildiği gibi büyük ölçekli yatırımlara sağlanan desteklerden de yararlanacak. Genel teşvik, Bölgesel sistem ve büyük ölçekli teşvikler olmak üzere üç ayak bulunmaktadır. Bölgesel sistem faiz desteği, hazine arazisi tahsisi, vergi desteği, işverenlerin ödeyeceği Sosyal Sigortalar Pirimini hazinece üstlenme imkânı getiriyor. 2009 yılı Temmuz 16’dan beri uyguladığımı teşvik sisteminde biz gördük ki çoğu yatırımcımız sistemi anlayamamış. Bilgilendirmeye ihtiyaç olduğunu gördük. Bu bakımdan bizi bugün YTSO’nun yaptığı gibi davet eden odalarımıza giderek bilgilendirmede bulunmayı kendimize görev biliyoruz. Teşvik sistemi tam olarak değerlendirilememektedir. Teşvik her ne kadar açık ve şeffaf olsa da uygulamada yatırımcılar bir takım sıkıntılar ile karşılaşmaktadır. Bu bölgeler arasındaki dengesizlikleri ortadan kaldıran bir sistemdir. Biz doğrudan yatırımcılara hitap eden bir kuruluşuz” dedi.
Yeni Teşvik Sistemi’nin detaylarını anlatan Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü Uzmanı Osman Kılınçel ise, “Ekonomik literatürde teşvik kavramı belirli ekonomik ve sosyal faaliyetlerin diğerlerine oranla daha fazla ve hızlı gelişmesini sağlamak amacıyla, kamu tarafından çeşitli yöntemler ile verilen nakdi ve/ veya gayri nakdi destek yardım ve özendirmeler olarak tanımlandırılmaktadır. Vizyonumuz, ekonomik kalkınmanın sağlanmasında öncü ve kurumsal yönetimde model olarak kabul edilen bir kurum olmaktır. Görev alanımız yatırım projelerinin teşvik belgesi düzenlemek suretiyle desteklenmesi 4059 sayılı kanun uyarınca Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülmektedir” dedi.
Kılınçel’den sonra ise Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü Uzmanı Muzaffer Erdoğan’ın konuşmasının ardından soru ve cevaplar ile toplantı noktalandı.