Yalovanın Sorunlarını Birlikte Çözmeliyiz
Yalova Ticaret ve Sanayi Odası ile Akademik Odalar Birliği temsilcileri, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ı makamında ziyaret ederek belediye için il merkezi dışında yeni bir bina yapılmasını önerdiler. Safranyolu’ndaki MYO binasının da üniversitede kalmasını isteyen oda temsilcileri, “Gelin Yalova’nın sorunlarını birlikte çözelim” dediler.
Yalova Belediye binasının depreme dayanıksız çıkmasının ardından Yalova Belediyesi bir karar alarak Safranyolu üzerindeki Yalova Üniversitesine tahsis edilen binanın A bloğunun tahsisini kaldırmıştı. Yalova Belediyesi’nin bir bölümünün buraya taşınacağı ve mevcut binanın da güçlendirmenin mümkün olmaması durumunda yıkılarak, alanının yeşil alana dönüştürüleceği duyurulmuştu. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ı makamında ziyaret eden YTSO Başkanı Tahsin Becan ve Akademik Odalar Birliği temsilcileri ise belediye binasının Safranyolu’ndaki MYO binasına taşınmasının geçici çözüm olacağını, bu durumun üniversitenin öğrenci kapasitesine de olumsuz yansıyacağını belirttiler. Yalova Belediyesi ve Yalova Valiliği için il merkezi dışarısında yeni bir bina yapılmasının en doğru seçenek olacağını vurgulayan YTSO Başkanı Tahsin Becan, “Her şeyden önce Yalova için bir araya geldik. Yalova Üniversitesi bu kent açısından çok önemli bir kurum. Dolayısıyla üniversite öğrencilerini azaltmak değil, arttırmak için ne yapmalıyız bunun peşindeyiz. Yalova Belediyesi ve Yalova Valiliği için yeni bir bina yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun hem gereksiz yere üniversiteyi oradan çıkartarak öğrenci rakamlarına zarar vermenin, hem gereksiz bir masraf yapmanın önüne geçeceğini dile getirmek istiyoruz. Belediye ve Valilik binasının il merkezi dışarısına alınmasının ilin trafik sorununun ortadan kaldırılmasına da ciddi katkısı olacak. Halkın yoğun olarak gittiği bu kamu binalarını şehir merkezi dışına çıkartmaktan başka çaremiz kalmadı. İşte tamda bu noktada gelin Yalova’nın sorunlarını birlikte çözelim diyoruz” dedi.
Yalova Belediyesi’nin karot testi sonuçlarına da değinen Becan, “Karot testine bakarsak Yalova’da ki konutların yarısından fazlasının boşaltılması lazım. Birçok kamu kurumu da şu anda depreme dayanıksız durumda. Bu kentte kapsamlı bir kentsel dönüşüme gidilmesi lazım. Ben belediye binası konusunda da geçici değil kalıcı bir çözüm bulunmasından yanayım” diye konuştu.
“Ortak Paydamız Yalova”
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ise, “Biz kent paydaşları olarak bir aradayız. Ben masanın iki tarafında da olan birisiyim. Yıllarca Veteriner Hekimler Odası Başkanı olarak Akademik Odalar Birliği içinde de Yalova’ya hizmet vermeye çalıştık. Ortak paydamız Yalova. Burada ki herkes Yalova sevdalısı. Yalova’nın daha iyi, daha güzel ve gelecek 50-100 yıla nasıl hazırlanması gerektiğinin derdinde olan insanlar. Bununla birlikte de ekonomik hayatına ne katkı koyabiliriz arayışında ki insanlar. Burada bu hedeflere yönelik bir beyin jimnastiği yaptık. Mutlaka herkesin bir katkısı oldu. Ama en önemlisi şu; en kısa vadede sorunu nasıl çözeriz. Sonuçta Yalova Belediyesi de bizim. Üniversite de bizim. Odalar da bizim. İçinde olduğumuz gemi de Yalova. Gemi batarsa herkes bundan zarar görür. Bizim derdimiz bu gemiyi en iyi ve kaliteli şekilde yüzdürmek. Sadece Türkiye’ye değil, Dünya’ya örnek bir kent haline getirmek. Ben bu ziyaretten son derece memnun oldum. STK’ların içerisinden gelip de STK’ları önemsememek, danışmamak, onların fikirlerini almamak son derece yanlış. Bundan sonrası için planlamamızı ve 2. toplantı kararımızı aldık. Yapılacak 2. toplantıda bir komisyon oluşturacak ve bundan sonrası için yol haritasını belirleyeceğiz. Herkes ne yaparızın derdinde” dedi.
“Yalova’yı birkaç meydana bölmek zorundayız”
Yalova’nın birkaç meydana bölünmesi gerektiğine de vurgu yapan Yalova Belediye Başkanı vefa Salman, “Yalova 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde bir şansı kaçırdı. Zor günlerdi. Eğer Valilik ve Belediye o günlerde Hacımehmet Ovası’na konuşlandırılsaydı, bugün bunu konuşuyor olmayacaktık. Şu an için artık orası da şehir içerisinde kaldı. Bazı bürokratlar hatalı bir düşünce içerisinde. Nedeni de şu; Yalova’yı bugünkü gibi değerlendirip sanki şehrin kenarına gidince şehirden kopacakmış gibi yorumlanıyor. Bu doğru bir düşünce değil. Artık Yalova’yı birkaç meydana bölmek zorundayız. Burada da lider pozisyonunda valilik ve belediye var. Bu iki kurum şehir merkezinden kenara çıktığı anda ister istemez etrafında bir meydan ve kümeleşme şekillenecek. Doğrusu da bu. Dünyanın her yerinde olan da zaten bu” diye konuştu.