NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

Yalova +20 Kongresi Gerçekleştirildi

21.07.2015
Yalova'nın İl olduktan sonra geçen 20 yılının tartışılacağı Yalova +20 Kongresi Lova Otel'de gerçekleştirildi. Kongreye Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, YTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Gençer, Yalova eski Valileri Yusuf Erbay ve Nihat Özgöl, Ak Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Yalova eski Milletvekili ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, TBMM eski Meclis Başkanı ve Yalova'nın İl olması kararının verildiği dönemin bakanlarından Hikmet Çetin, Yalova eski Belediye Başkanı Yakup Koçal, Kaymakamlar, belediye başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan +20 Yalova Kongresi'nin açılış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Şükrü Önder gerçekleştirdi. Protokol konuşmalarının ardından YTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Gençer ilin ekonomik verilerine yönelik bir sunum gerçekleştirdi.



Gençer gerçekleştirdiği sunumda “Yalova da geçmiş yıllardan günümüze baktığımızda kendini gösteren en büyük değişiklik nüfusta olmuştur. Nüfus artış hızında Türkiye’nin 6. Kenti olmamızda bunun önemli bir göstergesidir. Yıllar itibarı ile büyüyen Yalova da özel sektörün nasıl bir gelişim sağladığını size özetlemeye çalışacağım. Bundan 20 yıl önce YTSO kayıtlarına göre 2936 kayıtlı üyemiz vardı bugün ise bu sayı 4468 e yükselmiştir. Yıllar için kurulan şirket sayılarına bakacak olursak 1998 – 2001 yılları arasında birazda depremin etkisi ile biraz düşüş gözlenirken 2008-2013 yılları arasında kendini artış ile göstermiştir. Bu artışta inşaat sektörünün etkisi daha fazla olmuştur. Son yıllarda oda kayıtlarımıza göre şirket kuruluşlarında azalma olmuştur. Şirket kuruluş sayılarımız çevre illerden Kocaeli dışındaki Bolu, Sakarya ve Düzce ile aşağı yukarı aynı düzeyde seyretmektedir.

İhracat performansımızı irdeleyecek olursak, 1996 yılında ihracat yapan firma sayımız 36 iken bu sayı 2014 de 108 e ulaşmıştır Bu sayıyı daha da artırmak için üyelerimize ihracata teşvik açısından sürekli desteğimizi sürdürmekteyiz. İhracat değerimiz 2012 yılında 2013 yılları arasında en iyi performansını göstermiştir. Bu artışlara tersanecilik sektörünün katkıları olmuştur. Hızlı nüfus artışına paralel olarak en çok gelişmesi beklenen sektör şüphesiz inşaat sektörüdür. Özellikle konut satış sayıları 2012-2014 yılları arasında geçmişin 10 katı kadar düzeylere ulaşmıştır. Konut satışlarımız çevremizdeki illerden Kocaeli ve Sakarya ile hemen aynı düzeyde iken Bolu ve Düzce den daha iyi bir eğilim göstermiştir. Hızlı nüfus artışına, özel sektör gelişiminin ayak uyduramadığı durumlarda kentlerde sosyal gelişmişlik açısından sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Yalova bu yönden iyi bir gelişim göstermiştir.2004 yılında illerin sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında 26. Sırada iken 2011 yılının sıralamasında 16. Sıraya yükselmiştir. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası olarak sadece ekonomik hayatta değil Yalova nın sosyal gelişimi içinde katkılarda bulunmak yönetim stratejimizin önemli unsurları arasında yer almıştır.

Daha önce bahsettiğim gibi Yalova Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilin ekonomik gelişimi yanında sosyal gelişimi açısından da katkılar sağlamaya çalışan bir misyon edinmiş önemli bir sivil toplum örgütüyüz. Yıllar içinde odamızın gelişimi açısından önemli adımlar atılmıştır.

•    1995 yılında Yalova’nın il olmasının ardından 15.08.1995 tarih ve 54 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı oluru ile Odamız statüsünün Ticaret Odası’ndan, “Ticaret ve Sanayi Odası” olarak değiştirilmesi gerçekleşmiştir.
•    Bugün Odamız 34 meclis üyesi, 9 yönetim kurulu üyesi ve 14 personeli ile Yalova Merkez ilçe ile bağlı 5 ilçesine (Altınova, Armutlu, Çınarcık, Çiftlikköy, Termal) hizmet vermektedir.
•    Yalova’da yapılan ilk fuarı 2003 yılında süs bitkileri fuarı olarak gerçekleştirdik.
•    2004 tarihinde Yalova’da bulunan KOBİ lerimize hizmet vermek amacıyla Odamızda KOSGEB Sinerji Odağı kurularak çalışmalarına başladı.
•    2006 yılında toplam kalite yönetim sistemi benimsenerek İSO 9001 ve 2007 yılında 14001 çevre yönetim sistemi ve 18001 iş sağlığı ve güvenliği sistemleri odamızda uygulanır hale gelmiştir.
•    2007 yılında üyelerimizin yönetimsel ve teknik altyapılarının gelişimlerine katkı sağlanması amacıyla Doğu Marmara ABİGEM A.Ş. ne ortak olduk.
•    2008 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Akredite edildik ve belgemizi aldık.
•    Üyelerimizin ihracat imkanlarının arttırılması amacıyla 2009 yılında Dış Ekonomik İlişkiler Kuruluna DEİK e üye olduk.
•    Yine aynı tarihide odamızın stratejik uygulamalarına yön vermesi amacıyla Veri Değerlendirme Ofisini kurduk.
•    2010 yılında YTSO nun ilk süreli yayını 0 226 nın baskısı gerçekleşti.
•    2013 yılında her meslek komitesinde bulunan üyelerimiz ile ayrı ayrı bir araya gelerek talep ve beklentilerini dinlediğimiz toplantıları düzenledik.
•    2014 yılında Yalova’nın gelişimine katı sağlayacak ve mevcut olanakları geliştirecek yeni projeler üretmek adına Yalova Odaları Üst Kurulu nu kurduk.
•    Yine 2014 yılında elektronik imza uygulaması nedeniyle Türkiye Noterler Birliği ile protokol yaparak bu hizmetin Odamızdan verilmesini sağladık.
•    2014 yılında Yalova nın tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Yalova’nın ilk kez tanıtım filmini yaptırdık,
•    22 dakikalık film Türkçe İngilizce ve Arapça olarak hazırlandı.Bu yıl ise mevcut hizmet binamızın kapasitesini arttırmak amacıyla yeni yapacağımız hizmet binasının çalışmalarına başladık.

Yalova artı 20 kongresinin ilimizin geleceği açısından önemli fikirlerin oluşmasını katkı sağlamasını diliyorum”dedi.