NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) - (Bilişim Teknolojileri KOBİ’lerinin, Geliştirilmesi) Destekleri Hk.

02.06.2016

KOSGEB, yeni bir destek programı olan “KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL)” kapsamında 3 proje teklif çağrısı ilan etmiştir. Bu 3 çağrıdan biri de “Bilişim Teknolojileri KOBİ’lerinin Geliştirilmesi” konulu çağrıdır. Bu çağrının amacı, Bilişim Teknolojileri alanında üretim ve yazılım geliştirme faaliyetlerinde bulunan KOBİlerin, sayısal içerik ve ürünlerin geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası standartlara uyumlaştırılması, ürün, oyun, mobil uygulama, yazılım vb. bilgi teknolojilerinin ticarileştirilmesi ve bu kapsamda ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesidir. Bilişim Teknolojileri KOBİlerine dair kriterleri “Kimler başvurabilir?” kısmında bulabilirsiniz. Aynı anda birden fazla Proje Teklif Çağrısına çıkıldığı durumlarda işletmeler, Proje Teklif Çağrılarından sadece biri için başvuruda bulunabilirler. KOBİGEL programı kapsamında bir işletmenin aynı anda birden fazla projesi desteklenmez. Projenin tamamlanması halinde yeni bir proje sunulabilir.

 

Son başvuru tarihi: 1 Temmuz 2016, Cuma (saat: 23.59)

Duyuru ve Çağrı Dokümanları için: http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/5752/kobilere-kobigel-ile-300-milyon-tllik-destek-daha

Online başvuru linki: http://kds.kosgeb.gov.tr/UI/KOBILogin.aspx

Kimler başvurabilir?

Aşağıdaki koşulları sağlayan KOBİler:

·          NACE REV.2 Sınıflamasına göre “26 Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı”, “62 Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler” veya “63.1 Veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler; web portalları” bölüm ve grubunda faaliyet göstermek

·          01.01.2016 tarihinden önce kurulmuş olmak

·          2015 yılı mali verilerine göre Net Satış Hasılatı en az 100.000 TL olmak

·          Bilanço Hesabı esasına göre defter tutmak

·          2014-2015 yıllarından herhangi birinde Brüt Satış Karı elde etmiş olmak

Destekleme

Gösterge bütçe

50 milyon TL

Proje başına destek tutarı üst limiti

Geri Ödemesiz (Hibe)

100 bin TL

Geri Ödemeli

150 bin TL

Destek Oranı

%60*

* Makine-Teçhizat giderleri için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 13.09.2014 tarih ve 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan SGM 2014/35 Sayılı Yerli Malı Tebliğine uygun olarak alınmış Yerli Malı Belgesi ile tevsik edilmesi durumunda destek oranlarına %15 ilave edilir ve %75 olarak uygulanır.

Desteklenen harcama kalemleri ve destek kalemi üst limitleri: Proje, proje faaliyetlerine uygun olmak kaydıyla aşağıda belirtilen en az 2 gider kalemi grubundan oluşmalıdır. KOSGEB, Geri Ödemeli Destekleri için talep ettiği Teminat Mektubu ve Kredi Garanti Fonu (KGF) Kefalet Mektubu giderlerini %100 oranında desteklemeye başlamıştır. Daha fazla bilgi için: http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/5542/kosgebden-teminat-giderlerine-100-destek

Desteklenen Gider Kalemi grubu

Desteklenen Gider Kalemine dair detaylar

Geri Ödemesiz Desteğe (Hibe) dair şartlar

Geri Ödemeli Desteğe dair şartlar

Personel Giderleri

Proje ile ilişkilendirilmiş olmak kaydıyla, taahhütname tarihinden sonra istihdam edilecek ve taahhütname tarihi itibariyle İşletmede son 4 ay içinde istihdam edilmemiş yeni personelin net maaşları (asgari geçim indirimi, ikramiye, prim vb. ek ödemeler hariç)

Üst limit 75 bin TL

X

Makine-Teçhizat Giderleri

Destek kapsamında satın alınacak makine ve teçhizaton yeni olması şartı aranır.

Üst limit 25 bin TL

Üst limit 150 bin TL

Yazılım Giderleri

Geri Ödemesiz Destek (Hibe), yazılımın hem lisans hem de yazılıma ilişkin eğitim-danışmanlık giderleri içindir.

Üst limit 50 bin TL

Üst limit 100 bin TL (Sadece yazılım lisans giderleri için)

Geri Ödemeli Destek, sadece yazılım lisans giderleri için geçerlidir.

Hizmet Alım Giderleri

Eğitim giderleri

Üst limit 75 bin TL

X

Danışmanlık giderleri (Proje yazım ve uygulama danışmanlığı hariç)

Belgelendirme giderleri

Test ve analiz giderleri

Tanıtım giderleri (Ödeme yapılabilmesi için ödeme aşamasında Yurtiçi Marka tescil belgesi şartı aranır)

Yurt Dışı Seyahat Giderleri

Yurt İçi ve Yurt Dışı Fuar Katılım Giderleri

Bulut Teknolojileri üzerinde yer alan altyapı, sanallaştırma, yazılım geliştirme platformu vb. hizmet alım ve kiralama giderleri

Bulut Hizmetleri (CRM, ERP, Office, Araç Takip, Mobil POS, e-fatura, Siber Güvenlik, IP Tabanlı Güvenlik Kamera, Sanal Telefon Santrali, Sanal Faks, Depolama, e-posta ve web sunucu, veri tabanı, video konferans vb. hizmet alım ve kiralama giderleri)

Diğer hizmet alım giderleri

 

Desteklenmeyen kalemler: Gayrimenkul alım, bina inşaat, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, proje ile ilişkilendirilmemiş personel giderleri ve diğer maliyetler ile vergi, resim ve harçlar (ör. KDV), sosyal güvenlik primleri desteklenmez.

Proje süresi: Azami 12 ay (asgari 6 ay)

Uygun proje konuları: Aşağıda sayılan proje konularında biri veya birkaçını birlikte içeren projeler bu Proje Teklif Çağrısı kapsamında uygun proje olarak sayılacaktır.

       Bilişim teknolojileri sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin; üretim süreçlerini ve ürün kalitesini iyileştirilmesi ile üretim kapasitesi ve kabiliyetlerinin geliştirilmesine yönelik projeler

       Mevcut pazarlara başarıyla sunulabilecek ya da yeni pazarlar yaratabilecek; yeni bir ürün, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli fikri ile oluşturulan süreçlere yönelik projeler

       Yeni teknolojilerin kullanımı konusunda yetkinliklerini artırmaya yönelik projeler

       Tasarım ve yeni ürün geliştirme yetkinliklerinin arttırılmasına yönelik projeler

       Yeni yazılım, oyun ve mobil uygulamalarının geliştirilmesine yönelik projeler

       Ulusal/uluslararası zorunluluklardan doğan kalite ve bilgi güvenliğine ilişkin belgelendirme/altyapı/e-imza entegrasyonunun oluşturulması ve güçlendirilmesine yönelik projeler

       Çevreye duyarlı ve enerji verimliliğini arttıran ürünlerin geliştirilmesine yönelik projeler

       İhracata başlama veya ihracatın artırılmasına yönelik projeler

Dikkat edilmesi gereken hususlar

       Proje hazırlamaya başlamadan önce Uygulama Esasları ve Proje Teklif Çağrısı Dokümanının incelenmesi tavsiye edilmektedir.

       Aynı anda birden fazla Proje Teklif Çağrısına çıkıldığı durumlarda işletmeler Proje Teklif Çağrılarından sadece biri için başvuruda bulunabilirler.

       Program kapsamında işletmenin aynı anda birden fazla projesi desteklenmez. Projenin tamamlanması halinde yeni bir proje sunulabilir.

       Geri Ödemeli Destekler için destek ödemesinden önce işletmeden destek tutarı kadar Banka Teminat Mektubu veya Kredi Garanti Fonu (KGF) Kefalet Mektubu alınır. Banka Teminat Mektubu alınması durumunda son geri ödeme tarihinden asgari 2 ay sonrasını kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Ancak İşletmenin, uzun süreli banka teminat mektubu temin edememesi halinde asgari 1 yıl süreli banka teminat mektubu kabul edilebilir. Kefalet Mektubu alınması durumunda ise son geri ödeme tarihini takip eden 6. ayın son gününü kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekir.

       KOSGEB, Geri Ödemeli Destekleri için talep ettiği Teminat Mektubu ve Kredi Garanti Fonu (KGF) Kefalet Mektubu giderlerini %100 oranında desteklemeye başlamıştır. Daha fazla bilgi için: http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/5542/kosgebden-teminat-giderlerine-100-destek   

       İşletme, proje uygulama sürecinde 1 kez olmak üzere proje faaliyetleri, iş zaman planı, proje süresi ile giderlerine ilişkin revizyon talebinde bulunabilir. İşletme proje revizyon talebini ekte yer alan KOBİGEL Proje Revizyon Formu ile, en erken ilk ara faaliyet döneminden sonra, en geç ise proje süresi tamamlanmadan 60 gün öncesine kadar sunabilir.

       Başvurularda destek konusu Gider Kalemlerine ilişkin Proforma Faturalar/Fiyat Araştırmaları (gider kaleminin özelliği gereği proforma fatura/fiyat araştırması temin edilemeyen durumlarda İşletme tarafından hazırlanacak maliyet çizelgesi) ibraz edilmesi gerekmektedir.

       Tutarı 50 bin TL ve üzeri olan Gider Kalemleri için en az 3 Proforma Fatura/Fiyat Araştırması gerekmektedir.

       Başvurularda 2013, 2014 ve 2015 yıllarından Başvuru Sahibi KOBİnin Onaylı KOBİ Bilgi Beyannamesi bulunmayan yıllar olması halinde o yıllara ait Ocak-Aralık dönemi SGK Tahakkuk Fişleri ibraz edilmesi gerekmektedir.

       Desteklenmesine karar verilen her bir gidere ait özellikler asgari nitelikleri ve teknik özellikleri ifade eder. Kurul Kararındaki asgari şartları taşıması durumunda, söz konusu gider kalemine ilişkin Kurulun belirlediği desteklemeye esas tutar dikkate alınarak destek ödemesi yapılır. Kurul Kararındaki asgari şartları taşımaması durumunda ise ilgili KOSGEB Müdürlüğü tarafından bu husus Kurula sunulur ve Kurul tarafından uygun bulunması halinde destek ödemesi yapılabilir.

       Proje kapsamında desteklenerek satın alınan Makine, Teçhizat, Donanım, Yazılım vb. taşınırların mülkiyeti, İşletme tüzel kişiliğine ait olup, taahhütnamenin evrak aydına alındığı tarihten itibaren 3 yıl süresince satılamaz, başka şahıs, kurum/kuruluşlara hiçbir şekilde kiralanamaz veya devredilemez, rehin gösterilemez. Ancak söz konusu taşınırlar üzerine, KGF tarafından düzenlenmiş Kefalet Mektubu ile satın alınması halinde KGF tarafından kefalet karşılığı olarak, rehin, bloke, hapis hakkı tesis dilebilir.

       Projeler kapsamında yurtiçinden ve yurtdışından makine ve teçhizat alınabilir.

       İşletme sahip ve ortakları ile bunların eşinden, annesinden, babasından, kardeşinden, çocuğundan ve bunların sahibi/ortağı olduğu işletmelerden destek kapsamında mal/hizmet satın alamaz.

Başvuru ve değerlendirme süreci

       Son başvuru tarihi: 1 Temmuz 2016

       Ön Değerlendirmeler: 2 – 18 Temmuz 2016

       İşletmelerce gerçekleştirilecek düzeltme işlemleri: 19 – 24 Temmuz 2016

       Kontrol ve Onay: 25 Temmuz – 1 Ağustos 2016

       Kurul Değerlendirmesi: 1 – 31 Ağustos 2016

       Bildirimler: 1 – 6 Eylül 2016

       Projelerin başlatılması: 7 Eylül 2016’dan itibaren

Daha fazla bilgi ve sorularınız için: http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/iletisim