K Belgeleri ile ilgili Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Önemli değişiklikler yapıldı
Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği taslağına Odamızın ve K türü yetki belgesi düzenleyen diğer Odaların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde belirtmiş oldukları görüşler, sektörün tüm faktörlerinin de görüşleri doğrultusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yeniden hazırlanmış ve 08.01.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile yapılan başlıca değişiklikler;
Belge Alma Şartları Hafifletildi
Yeni Yönetmelik ile yeni K1 belgesi almak için şahıslardan istenen asgari kapasite şartı 30 tondan 25 tona, şirketle için istenen asgari kapasite şartı 110 tondan 50 tona, K3 belgesi almak için istenen asgari kapasite şartı 45 tondan 35 tona indirilmiştir.
Belge Ücretleri Düşürüldü
Yürürlükten kaldırılan Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre 02.01.2018 tarihinde 24.307 TL olan K1 belgesi bedeli 10.000 TL’ye, 12.152 TL olan K2 belgesi bedeli 10.000 TL’ye, 12.152 TL olan K3 belgesi bedeli 5.000 TL’ye düşürülmüştür.
Yetki Belgesi için istenen evrakların azaltıldı, başvuru formunun kaldırıldı
Yetki belgesi için istenen evraklar azaltılmış, K1 ve K3 yetki belgesi talep edecek gerçek kişiler ile K2 belgesi talep edecek gerçek/tüzel kişilerden Oda kayıt belgesi ve imza sirküleri istenmesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Ayrıca başvuru formları kaldırılarak sadece dilekçe ile başvuruda bulunma şartı getirilmiştir.
Yetki Belgesinde Asgari Kapasiteyi Sağlayacak Araçların Yaş Şartı Kaldırıldı.
K1 ve K3 yetki belgeleri için asgari kapasiteyi sağlayacak araçlarda istenen 20 yaş şartı yeni yönetmelik ile kaldırılmıştır.
Sermaye Şartı Kaldırıldı.
K1 ve K3 yetki belgeleri için gerekli olan sermaye şartı yeni yönetmelik ile kaldırılmıştır.
Panelvan Dışı Taşıtların Kapsam Dışı Bırakıldı
Kamyonet cinsi olarak tescil edilen taşıtlardan, taşıt tescil belgesinde kamyonet (BB-Van)/Panelvan olarak kayıtlı, sürücü dahil 4 veya daha fazla koltuğu bulunan taşıtlarla yapılan ve hem taşımanın hem de taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalar yönetmeliğin kapsamı dışarısında bırakılmıştır.
Taşıt Kartı ücreti / Taşıt Kartı Yenileme Ücreti / Muayeneden Düşen Taşıtlar için ekleme ücreti
Yeni Yönetmelik ile Taşıt Kartı ekleme ücreti 300 TL olmuş, Yetki belgesinde ekli taşıtlar için yenileme ücreti taşıt kartı ücretinin % 20 Si (2018 yılı için 60 TL) ve muayenesi olmadığından dolayı yetki belgesinden düşen taşıtların tekrar yetki belgesine eklenmesi ücreti ücreti taşıt kartı ücretinin % 20 Si (2018 yılı için 60 TL) olmuştur.
Yenileme hakkı biten veya iptal edilen yetki belgelerine indirim
Daha önceden yetki belgesi alıp ta yetki belgesi iptal olan veya yenileme süresi, geçen yetki belgeleri için aynı belgenin talep edilmesi halinde % 50 indirimli olarak yetki belgesi düzenlenmesi imkânı getirilmiştir.
Gerçek kişinin ölümü halinde varislerinin talebi halinde ücreti iadesi imkânı Yeni karayolu taşıma yönetmeliği ile geçerli yetki belgesi sahibi gerçek kişinin vefatı halinde varislerinin talebi doğrultusunda yetki belgesinin kalan süresi kadar belge ücreti iadesi yapılacaktır. Yönetmelikte yapılan diğer değişiklikler hakkında ayrıntılı bilgi almak için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün www.kugm.gov.tr internet sitesinin ziyaret edilmesi ve odamız çalışanlarından bilgi alınabilinmektedir.