Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı (GGP)
PROGRAM HAKKINDA
“Yerel Projelere Hibe Programı (GGP)” Japon Devleti tarafından 1989 yılından beri “Japonya Resmi Kalkınma Yardımı (Japan ODA)” kapsamında gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde uygulanmaktadır. Programın amacı temel insani ihtiyaçları karşılamak üzere hazırlanmış kalkınma projelerine yönelik geri ödemesiz bir mali yardım sunmaktır. Program kapsamında 130'dan fazla ülkede yaklaşık 20.000 yerel proje gerçekleştirilmiştir. Programın Türkiye'de uygulanması ile ilgili anlaşma Japonya ve Türkiye Devletleri arasında 11 Eylül 2000 tarihinde imzalanmıştır. Program bu tarihten itibaren Türkiye'de uygulanmaktadır. Yerel Projelere Hibe Programının mali destekleri, aşağıdaki kriterlere göre projelerin incelenip değerlendirilmesinden sonra sağlanır.
PROGRAM KRİTERLERİ VE BAŞVURU
2011 yılında gerçekleştirilecek projelerin seçimleri 2010 yılı içinde tamamlanmış ve 2012 yılında gerçekleştirilecek projelerin başvuruları kabul edilmeye başlanmıştır. 2012 yılı proje başvuruları ile ilgili detaylı bilgiler aşağıdaki gibidir.
Proje Dönemi:
Başvurusu yapılacak projelerin Nisan 2012-Mart 2013 dönemine ait olması gerekmektedir. (Projenin başlangıç tarihi en erken Nisan 2012 olmalıdır ve projenin en geç 1 yıl içinde tamamlanması planlanmalıdır.)
Proje Gerçekleştirilecek Bölgeler:
Sadece Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu veya Doğu Karadeniz Bölgelerinde proje gerçekleştirilecektir. Başvuru sahibi kurum/kuruluş diğer bölgelerde bulunuyor olabilir ancak projenin gerçekleştirileceği yerin mutlaka Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu veya Doğu Karadeniz Bölgelerinde bulunması gerekmektedir.
Kimler Başvurabilir:
Sivil toplum kuruluşları, ilköğretim okulları ve belediyelerin başvuruları kabul edilmektedir. Projeyi uygulama ve sürdürebilme kapasitesine sahip proje ortağı veya ortakları ile işbirliği yapmaları halinde muhtarlıklar da başvuruda bulunabilirler.
Başvuru sahipleri, Türkiye'de yerel seviyedeki kalkınma projeleri uygulayabilecek ve sürdürebilecek kapasiteye sahip, kâr amacı taşımayan kuruluşlar olmalıdır.
Kimler Başvuramaz:
Devlet kurumları, şirketler, üniversiteler, il özel idareleri, liseler, anasınıfı/anaokullarının (ilköğretim okulu bünyesinde veya bağımsız) başvuruları ile bireysel başvurular kabul edilmemektedir. Ancak, proje ortağı olarak projeye destek verebilirler.
Not: Devlet Kurumu olmalarına rağmen ilköğretim okulları başvuruda bulunabilir. Ancak, okul bünyesinde yer alan veya bağımsız anaokulu/ana sınıfı ve liselerin projeleri kabul edilmemektedir.
Projeden Faydalanacak Kesim:
Projeler toplumun dezavantajlı kesimlerini hedeflemeli ve yerel seviyede etkiye sahip olmalıdır. Ayrıca, başvuru sahiplerinin projeden faydalanacak tek kesim olmaması gerekliliği de dikkate alınmalıdır.
Hibe Miktarı:
Proje başına sağlanabilecek maksimum hibe miktarı 10 milyon Japon Yeni'dir. (2010 yılı itibariyle 10 milyon Japon Yeni yaklaşık olarak 100.000 USD'dir.) Proje harcamaları kapsamındaki Katma Değer Vergisi (KDV) Büyükelçilik tarafından karşılanamamaktadır. KDV tutarı başvuru sahibi veya başvuru sahibi tarafından belirlenecek proje ortakları tarafından ödenmelidir. Bu nedenle proje bütçeleri en fazla 100.000USD (KDV hariç) olarak hazırlanmalıdır.
Japonya Büyükelçiliği elindeki sınırlı bütçe ile mümkün olduğunca çok proje uygulamak amacındadır. Dolayısıyla, hibe miktarını en verimli şekilde kullanacak projeler tercih önceliğine sahip olacaktır.
Kabul Edilen Proje Konuları:
Projeler toplumdaki dezavantajlı kesimleri hedefleyen konularda, temel insanî ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olmalıdır. Kabul edilen proje konuları aşağıdaki gibidir.
- Temel Sağlık: Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, sağlık merkezlerinin ekipmanlarının yenilenmesi ve yeni ekipman sağlanması
- Engelliler: Engelliler için özel okul veya merkezler, üretime yönelik atölyeler
- Kalkınmada Kadın: Kadınların bölgede kalkınmasını hedefleyen beceri geliştirme, mesleki eğitim ve rehabilitasyon merkezleri
- Kamu Faydası/Diğer Dezavantajlı Kesimler: Yaşlılar için özel bakım merkezleri, huzurevleri, çocuklara ve gençlere yönelik eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, sokak çocukları veya kimsesizler için tesisler
- Kapasite Geliştirme ve Eğitim: Mesleki eğitim, özel topluluklar için kapasite geliştirme programları
- Diğer Proje Konuları: Gelir eşitsizliğinin düzenlemesi, temiz su temini, küçük çaplı afet yönetimi ve afet zararlarının önlenmesi
Kabul Edilmeyen Proje Konuları
- Kültür, sanat, spor, turizm
- Tarım, hayvancılık
- Çevre düzenlemesi, bahçe çalışmaları
- Üniversite eğitimi projeleri
- Dini merkezlerin yapımı onarımı ve dini aktiviteler
- Araştırmalar
- Yasal danışmanlık
- Yerel düzeyde direkt etkisi olmayan konular
- Başka bir programın kısa vadedeki planlama veya uygulaması kapsamına giren projeler
- Kar amacı taşıyan projeler
- Anasınıfı, anaokulu projeleri
Proje Kapsamında Desteklenen Bütçe Kalemleri:
Yeni veya ek bina yapımı, kapsamlı onarım işleri, ekipman ve/veya malzeme temini
Program Kapsamında Desteklenmeyen Bütçe Kalemleri:
Önerilen proje belirtilen kriterlere uygun olsa dahi, program kapsamında aşağıdaki harcama kalemleri proje bütçesinden karşılanmamaktadır. Proje kapsamında aşağıdaki konularda harcama yapılması gerekiyorsa bu harcamalar başvuru sahibi kurum veya proje ortakları tarafından karşılanabilir.
- Burslar
- Seyahat ve konferans harcamaları
- İşletme giderleri (kira, telefon, elektrik, su, ısınma v.b)
- Projede görev alacak personelin maaş ve tazminatları
- Ulaşım ve konaklama giderleri
Başvuru Sayısı:
Proje başvuru sayısında sınırlama yoktur. Başvuru sahipleri aynı veya farklı konularda birden fazla proje başvurusu yapabilirler.
Başvuru Tarihi:
Başvuru için gerekli dokümanların en geç 29 Nisan 2011 saat 17:30'a kadar Büyükelçiliğimize ulaşacak şekilde posta veya kargo yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.
Başvuru Adresi:
Japonya Büyükelçiliği
Ekonomi Bölümü, Yerel Projelere Hibe Programı
Reşit Galip Caddesi, No: 81 06692 Gaziosmanpaşa, Ankara
Başvuru İçin Gerekli Dokümanlar:
- Başvuru Formu (Başvuru formunu indirmek için lütfen tıklayınız)
- Başvuru sahibi kuruluşa ait görsel materyaller (broşür, kitapçık, tanıtım CD'si vb.)
- Proje yetkilisi adına başvuru sahibi kuruluş tarafından düzenlenmiş yetki belgesi (Örnek yetki belgesi için lütfen tıklayınız)
- Projenin gerçekleştirileceği yerin detaylı fotoğrafları ve mümkünse video kaydı (lütfen CD veya DVD ye kaydederek gönderiniz)
- Projenin gerçekleştirileceği bina veya arsanın tapu fotokopisi veya en az 10 yıl süreli tahsis belgesi (başvuru yapılabilmesi için projenin gerçekleştirileceği bina veya arsanın proje için kullanımı ile ilgili hiçbir sorun bulunmamalıdır. Kamulaştırma, tahsis veya devir gibi işlemlerin başvurudan önce mutlaka tamamlanmış olması gerekmektedir. Aksi takdirde başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır)
Başvuru Formu Doldurulurken Dikkat Edilmesi Gereken Konular:
- Başvuru formu ve diğer belgeler Türkçe olarak hazırlanmalıdır.
- Başvuru formu sitedeki mevcut formatı (Excel) üzerinden bilgisayarda doldurulmalıdır.
- Cevap bölümleri gerektiğinde uzatılabilir veya kısaltılabilir. Ancak, formdaki sorular üzerinde değişiklik yapılmamalıdır.
- Başvuru formundaki soruların cevaplandırılmasında harf/karakter sayısı sınırlaması yoktur. Ancak başvuru formunun tamamı en fazla 10 sayfa (A4 sayfası)olmalıdır.
- Başvuru formu A4 boyutundaki kâğıda basılı olarak gönderilmelidir.
- Başvuru için gerekli dokümanlar tek kopya halinde gönderilmelidir.
- Başvuru formu doldurulurken kullanılacak yazı karakterlerinde herhangi bir sınırlama yoktur. Ancak, kullanılacak yazı karakterlerinin boyutu en az 10 en fazla 12 olmalıdır.
- Başvuru formunda projenin gerekçesi, amacı, detayları ve beklenen etkisi özet olarak açıklanmalıdır.
- Proje yetkilisine ve başvuru sahibi kuruma ait e-mail adresleri ile telefon numaraları başvuru formuna mutlaka yazılmalıdır.
- Başvuru formu ve diğer dokümanlar başvuru sahibi kurumun en üst düzey yetkilisi ve proje yetkilisi tarafından imzalanmalı ve belgelere başvuru sahibi kurumun kaşesi basılmalıdır.
- Proje başvurusu için sadece yukarıda yazılı dokümanların gönderilmesi gerekmektedir. Lütfen bu belgeler dışında başka belge göndermeyiniz.
Not: İlk aşamayı geçen projelerden detaylı değerlendirme aşamasında ayrıntılı bilgi ve belgeler talep edilecektir. İlk aşamayı geçmeleri halinde detaylı değerlendirme için gerekli dokümanları temin edemeyecek kurumların başvuruda bulunmaması önemle rica olunur. Detaylı değerlendirme için gerekli dokümanların listesini aşağıdaki “detaylı değerlendirme” bölümünde bulabilirsiniz .
DEĞERLENDİRME VE ONAY
1- Ön Değerlendirme
Başvuru için gönderilen belgeler Büyükelçilik tarafından incelenerek projenin uygunluğu konusunda karar verilir. Uygun bulunan projeler sürecin ikinci aşaması olan “Detaylı Değerlendirme” aşamasına geçer. Proje programa tamamen uygun olsa dahi, programın söz konusu mali yıla ait önceliklerinden dolayı bu aşamayı geçemeyebilir.
Sonuç Bildirimi: Ön değerlendirmeyi geçerek detaylı değerlendirmeye hak kazanan projeler 2011 yılı Mayıs ayının son haftasında web sitemizden duyurulacaktır.
2- Detaylı Değerlendirme
Ön değerlendirme aşamasında uygun bulunan projeler detaylı değerlendirme aşamasına geçmeye hak kazanır. Bu aşamanın amacı, proje ve başvuru sahibi hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapmaktır. Bu çalışma sosyal, teknik, ekonomik, kurumsal, çevresel ve gerekli diğer değerlendirme unsurlarını kapsar.
Büyükelçilik, başvuru sahibi kurum ve proje yetkilisinden çalışmalarını tamamlayabilmeleri için detaylı bilgi ve doküman isteyecektir. Destekleyici dokümanlar aşağıdaki gibi olmakla beraber Büyükelçilik gerektiğinde aşağıdakilerden farklı dokümanlar da talep edebilir.
- Başvuru sahibine ait resmi belgeler (bağlı olduğu oda, birlik v.b resmi kurum/kuruluşlardan alınmış resmi kayıt belgesi)
- Başvuru sahibinin 2010 yılına ait bilançosu ve gelir gider tablosu
- Proje yetkilisine ait özgeçmiş
- Başvuru sahibinin önceki referans ve proje deneyimleri (ilgili alanda en az 3 yıllık deneyim sahibi olması tercih edilmektedir)
- Projenin gerçekleştirilmesi için gerekli izinler (İlgili resmi kurum/kuruluşlardan)
- Projenin bitmiş halini gösteren detaylı çizim
- Detaylı proje bütçesi (Proje harcamaları kapsamındaki Katma Değer Vergisi (KDV) Büyükelçilik tarafından karşılanmamaktadır. KDV tutarı başvuru sahibi tarafından ödenecektir. Bu nedenle proje bütçesi KDV hariç olmalı ve USD olarak hazırlanmalıdır)
- Bütçedeki her kalemin satın alım gerekçesini gösteren belge
- Teknik şartname (Proje kapsamında satın alınacak her bir malzemenin fotoğrafları ile birlikte adını ve ne işe yaradığını açıklayan belge)
- Satın alınacak tüm ekipmanlar veya malzemeler için fiyat teklifleri (3 farklı tedarikçiden alınmış olmalıdır. Ancak bölgede sınırlı sayıda tedarikçi olması halinde sadece mevcut tedarikçilerden teklif alınabilir. Tekliflerin 2012 Nisan ayına kadar geçerli olması gerekmektedir)
- Projede Japonya Büyükelçiliği dışında başka proje ortağı varsa diğer kuruluşların katkı payları ve harcama kalemlerini gösteren detaylı döküm
- Projeden faydalanacak hedef topluluk ile ilgili istatistiksel bilgiler
- Projenin hedeflenen etkilerini sayısal verilerle gösteren değerlendirme raporu (mevcut durum ile projenin gerçekleşmesinden sonra beklen durum arasında karşılaştırmalı olarak)
- Projenin gelişim aşamalarını tarihleri ile belirten eylem planı (Hangi tarihte hangi aşamanın gerçekleşeceği belirtilmelidir. Eylem planı en erken 2012 Nisan ayında başlamalı ve en geç 2013 Mart ayında sona ermelidir)
- Sürdürülebilirlik Taahhüt Belgeleri (Projenin işletim, personel ve bakım giderlerinin nasıl karşılanacağını gösteren belgedir. Giderleri karşılama konusunda bir başka ortak, kuruluş veya resmi kurumdan destek alınacaksa söz konusu ortağın ödeme taahhüdünü gösteren belge sunulmalı ve projenin sürekliliğinin nasıl sağlanacağı detaylı olarak belirtilmelidir)
Önemli Not:
- Büyükelçilik, proje tecrübesi olmayan sivil toplum örgütlerini ve toplulukları tecrübeli sivil toplum örgütleri ile işbirliği yapmalarını tavsiye eder. Bu işbirliğinin güçlü kapasite geliştirme ve beceri geliştirme unsurlarını barındırması gerekmektedir.
- Toplumun değişik ihtiyaçlarına çözüm getiren ve birden çok faydaya sahip projeler hibe yardımı için önceliğe sahip olacaktır.
- Büyükelçilik ülkenin kalkınma gereksinimlerine göre öncelikli proje konularını ve bölgelerini belirleyebilir.
İletişim:
Web sitemizde program ile ilgili tüm bilgiler mevcuttur. Büyükelçilik ile irtibat kurmadan önce yukarıdaki tüm bilgilerin dikkatlice okunması önemle rica olunur.
Web sitemizde yazılı tüm bilgiler günceldir. Sitede yazılı bilgileri teyit etmek için lütfen aramayınız veya e-mail göndermeyiniz.
Başvuru ve program ile ilgili olarak randevu verilememektedir. Lütfen randevu talebinde bulunmayınız.
E-mail: [email protected]
Tel: 0312 446 05 00/dâhili 274 veya 14'ü tuşlayınız. (Mesai saatleri: 09:00-13:00, 14:30-17:30)
Yerel Projelere Hibe Programı Kapsamında Türkiye'de Desteklenen Projeler |
||||
Projenin Başvuru Tarihi (uygulama yılı başvuru tarihinden 1 yıl sonrasıdır) |
Proje Adı |
Proje Sahibi Kuruluş |
Projenin Uygulandığı İl |
Hibe Miktarı(USD) |
2009 |
Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı |
Genç Birikim Derneği |
Muş |
$97.000 |
2009 |
1 Nisan İlköğretim Okulu Yenileme Projesi |
Gürpınar Belediyesi |
Van |
$93.889 |
2009 |
Kadınların Yaşam Şartlarını Geliştirme Merkezi |
Doğubayazıt Belediyesi |
Ağrı |
$96.579 |
2008 |
Akut Gaziantep Şubesinin Ekipmanlarının Karşılanması |
Akut Arama Kurtarma Derneği |
Gaziantep |
$67.126 |
2007 |
Adıyaman Çok Amaçlı Toplum Merkezinin Geliştirilmesi |
Adıyaman Belediyesi |
Adıyaman |
$53.287 |
2006 |
Silvan Kadın Dayanışma, Rehberlik ve Eğitim Merkezi |
Silvan Belediyesi |
Diyarbakır |
$52.950 |
2006 |
Eğitim Destek Evi |
Bağlar Belediyesi |
Diyarbakır |
$58.014 |
2005 |
Altındağ Cumhuriyet Eğitim Evi |
Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı (ANAÇEV) |
Ankara |
$75.999 |
2005 |
Yaşam Evi Projesi |
Zihinsel Engelli Çocukları Koruma Vakfı (ZYCKV) |
Ankara |
$79.408 |
2004 |
İstanbul Fener Balat Anne ve Çocuk Sağlık ve Eğitim Merkezi Projesi |
Türkiye Aile Planlama Derneği |
İstanbul |
$74.528 |
2003 |
Lösemili Çocuklar için Parenteral Beslenme Ünitesi ve Eğitim Destek Birimi Projesi |
Ankara Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı |
Ankara |
$24.336 |
2003 |
Ankara'daki İki Liseye Görme Engelliler için Kaynak Odası Sağlanması (Cumhuriyet & Halide Edip) |
Gaziosmanpaşa Rotary Derneği |
Ankara |
|