
NAR VE LİMONDAN ELDE EDİLEN BAZI ÜRÜNLERE İLİŞKİN UYGULAMA KILAVUZU
Sayın Üyemiz,
Tarım ve Orman Bakanlığından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne iletilen yazıda, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği 9'uncu Maddesi uygulamalarına yönelik "Nar ve Limondan Elde Edilen Bazı Ürünlere İlişkin Uygulama Kılavuzu" hazırlandığı ifade edilmektedir.
Yazıda, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Yönetmeliğin 9 uncu maddesine "Nar ekşisine nar, nar suyu ve/veya nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemez. Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemez." ve "Limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve benzeri isimlerle limon suyu benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemez." şeklinde hükümler getirildiği belirtilmiştir. Söz konusu hükümler ile nar ekşisi ve limon suyunda yaşanan taklit ve tağşişin önüne geçilmesinin hedeflendiği ifade edilmiştir.
Nar ve limon meyvelerinden üretilen geniş ürün yelpazesi düşünülerek, uygulama birlikteliği sağlamak amacıyla "Nar ve Limondan Elde Edilen Bazı Ürünlere İlişkin Uygulama Kılavuzu" hazırlandığı ve https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Kurum/24308110 internet adresinde Katalog/Kılavuzlar başlığı altında yayınlandığı belirtilmiştir.
Nar ve Limondan Elde Edilen Bazı Ürünlere İlişkin Uygulama Kılavuzu'na ulaşmak için tıklayınız.