NE ARAMIŞTINIZ ?

Kısa Çalışma Ödeneği konusunda bilgilendirme

23.03.2020

Sayın Üyemiz,

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? 

Birçok etkenin yanı sıra, salgın hastalık (örneğin COVİD- 19 Salgını) gibi zorlayıcı sebeplerle;

*İşyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya

*faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde 3 ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Bu süre Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilmektedir.

İşveren Nasıl Faydalanacak? 

İşveren işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR’a başvuruda bulunması gerekmektedir. Daha sonra İş Müfettişleri işyerinde uygunluk tespiti yapacaktır.

Hangi işçiler için başvuruda yapılabilir? 

Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekmektedir.

Yeni uygulamada nasıl bir kolaylık bekleniyor? 

Salgın sebebiyle uygulanacak kısa çalışma ödeneği için işçiler yönünden şartların yumuşatılması, uygunluk tespiti için ise müfettiş incelemesinin kaldırılması veya belge üzerinden sonuçlandırılması beklenmektedir.

Ödeneğin süresi, miktarı ve ödenme yöntemi nedir? 

Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ıdır. Kısa çalışma ödeneği miktarı, ücret miktarı çok yüksek olsa bile aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’ini geçemez.

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde veya çalışmayan süreler için aylık olarak işçilerin kendisine ödenmektedir. 

2020 yılında, kısa çalışma ödeneği miktarı aylık en düşük 1.765,80 TL, aylık en yüksek ise 4.414,50 TL uygulanacaktır. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. 

Saygılarımızla,