NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

YTSO Meclis Toplantısı Yalova Belediyesi İmar Müdürü Kemal BAŞ ın katılımı ile gerçekleştirildi.

24.11.2016
Yalova’nın geleceğinin belirleneceği 1/50 bin ölçekli çevre düzeni planı çalışmaları hakkında Oda meclisinde bilgilendirme de bulunan İmar Müdürü Kemal Baş, 1/50 bin lik planın Yalova Valiliği kontrolünde yapıldığını ve sonrasında onay makamının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olacağını belirterek sözlerini sürdürdü.

İşin yapım sürecini sürdüren plancı firma kurum, STK ve belediye başkanlıklarının görüşlerini alarak çalışma sürecini başlattı, yapılacak olan 1/50 binlik plan şehrin anayasası olacaktır, Yalova’nın kesin ve kabul görmüş konuları bu planda belirtilmesi gerekmektedir. Yalova bütün şehir katılımı ile görüşlerini belirtmeli ve alınacak ortak kararlar bu planda yer almalıdır. Bu konular neler olabilir dersek ilk aklıma gelenler örneğin yeni Yalova Şehir stadı nerede yapılacak? Bu stadyum planda şehrin hangi bölgesinde işlenecek? Burada en önemli konu hazine arazilerinin tespitinin yapılmasıdır. Bu gibi yerler planlara işlenirken vatandaş arazisine yapılmamalıdır. Şehir stadı gibi, eğitim alanları, ikinci üniversite, turizm alanları, doğa turizmi, kongre turizmi alanları, sanayi alanları, OSB alanları ve benzeri konular yeni yapılacak planda mutlaka yer almalı işlenmeli. Bu şekilde gelecek olan yatırımcı nerede ne yapılacağını bilerek gelecek ve sonrasında farklı bir yere farklı bir yatırım yapma adına girişimde bulunamayacaktır, bu neden önemli oluşması muhtemel rantından ortadan kalkması demektir. Yine Yalova’nın geleceği için önemli bir konu ve uzunca süredir konuşulan konu Resmi Kurumların bir araya toplanması konusudur, bununda mutlaka karara bağlanması ve plana işlenmesi önem arz etmektedir. 50 binlik plan Yalova için önemli bir fırsattır mutlaka etkin bir şekilde değerlendirilmelidir. Ayrıca Yalova merkezinin herkesin dile getirdiği 3 temel sorunu görülmektedir. Trafik, otopark sorunu ve deprem. Bu üç sorunun tek bir çözümle çözülme şansı kentsel dönüşümdür, bu dönüşümünde ada bazında yapılması gereklidir. Ancak ada bazında yapılmasında mevcut 25 binlik planlar engel teşkil ediyor,50 binlik planla bunun önünün açılması gerekiyor, bundan sonra da Yalova belediyesi ve diğer belediyeler sağlıklı ve düzenli kentler için meclis kararları ile düzenleme yapabilirler, diyerek görüşlerini ifade etti.

YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan, “50 binlik planlar Yalova’nın geleceği için çok önemli, bizler planlamanın geniş katılım ile yapılması düşüncesindeyiz bu anlamda Belediye Başkanlarımızın, Akademik Oda temsilcilerimizin, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın, Sanayicilerimizin, Turizm ve Hizmet sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcilerinin katılımı ile panel yapmayı planlıyoruz. Yalova’nın anayasası olacak planın yapımında yukarıda belirttiğim tüm kurum ve kuruluşların görüşlerinin mutlaka dikkatte alınması ve planın yapım aşamasında söz sahibi olması gerekmektedir, Kemal Bey’in de belirttiği üzere hazine arazilerinin tespitinin yapılması, sanayi bölgelerinin, OSB alanlarının mutlaka planda yer alması belirtilmesi yeni yatırımcılar için çok önemli. Ayrıca Yalova ya 2. bir üniversite kurma adına talepler oluyor planlarda eğitim alanlarının da net olarak belirtilmesi halinde bu yatırımcılarında önü açılmış olacaktır.”dedi