NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

KOSGEB’ten Faizsiz Kredi Desteği yakında

14.02.2017
Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan, Yalovalı KOBİ’ler ve küçük işletmelerin KOSGEB’in sıfır faizli kredi desteğine başvurularını bir an önce yapmalarını istedi.

KOSGEB’in KOBİ’lere 50 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi desteği için 20 Şubat’a kadar başvuruların “sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr” internet adresinden yapılması gerekiyor. KOBİ’lerin 2016 yılında kredi faiz destek programına yoğun başvuruda bulunurken, 249 bin işletmenin destekten yararlanabilmek için başvuruda bulunduğu, ancak bütçe imkânları dâhilinde sadece 15 bini için destek kararı alınabilmişti. Destekten yararlanamayan çok sayıda işletme olması dolayısıyla 2017 yılında de bu destek devam ettirilecek.

KOSGEB’in KOBİ’lere sunduğu sıfır faizli kredi desteği ile ilgili hatırlatmalarda bulunarak, başvuruların yapılmasını isteyen YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Becan, “Program kapsamında işletme başına sağlanacak kredi üst limiti 50.000 TL’yi aşmayacaktır. Kredi vadesinin ilk 12 ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 ay şeklinde olacak. Kredi 0 faizli olarak uygulanacak. Teminat ve kefalet sıkıntısı çeken işletmelerin bu sorunlarının giderilmesini teminen Kredi Garanti Fonu A.Ş. ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği düzenlenecek protokole taraf olacaklardır. Protokol yapılan bankalar teminat ve kefalet konusunda daha olumlu değerlendirme yapmaya yönlendirilmiştir” bilgisini verdi.

KOSGEB tarafından yapılan açıklamaya istinaden 2016 yılında, KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğine başvuruda bulunmuş 244.980 işletmeden söz konusu krediyi kullanarak KOSGEB tarafından destek ödemesi gerçekleştirilen işletmeler hariç olmak üzere, başvurusu bulunan ve gerekli şartları taşıyan tüm işletmelerin, bu programdan faydalandırılacağını belirten Becan, bu işletmelerin tekrar başvuru yapmasına gerek olmadığını, ancak başvuru yapamayan özellikle mikro işletmelerin yeni başvuru yapmalarına imkân sağlandığına dikkat çekti.

KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı, 2015 yılı KOBİ Beyannamesi onaylı ve KOSGEB Desteklerinden yasaklı olmayan mikro işletmeler, yıllık net satış hâsılatı 1 milyon liranın altında olan ve 10 kişiden az çalışan sayısı olan işletmeler destekten öncelikle yararlanacaklar.

BAŞVURU DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Tüm başvuru yapan işletmeler güvenlik soruşturmasından geçirilecektir. İşletmeler; Çalışan sayısı ve Net Satış Hâsılatı daha az olandan başlayarak sıralanacaktır. 14.12.2015 tarih ve 2015/8297 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile esnaf ve sanatkârlara kullandırılan 30.000 TL faizsiz krediden yararlanan Esnaf ve Sanatkârlar, 2017 Yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programından yararlanamayacaklar. İşletmeler, 20 Şubat 2017 tarihine kadar sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr internet adresinden başvuruda bulunabilecekler. Kredi faiz desteğine başvuru öncesinde, KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı olma şartı aranmayacak. KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı olmayan işletmelerin kredi faiz desteğine hak kazanmaları durumunda kredi kullanımından önce KOSGEB Veri Tabanı’na kayıt olmaları ve onaylı KOBİ Bilgi Beyannamelerini oluşturmaları gerekecek. Başvuru sonrasında 27 Şubat 2017 tarihinden itibaren kredi faiz desteğine hak kazanan işletmelere SMS ve bilgilendirme e-postası gönderilecek. İşletmeler, Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ile Ziraat Bankası’na başvurarak kredi işlemlerini başlatabilecekler. 50 bin lira üst limitli faizsiz kredinin geri ödeme koşulları da cazip olurken, ilk 12 ay ödemesiz, kalanı ise üçer aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek toplam 36 ay vadeli bir kredi olacak.