NE ARAMIŞTINIZ ?
Haberler

1 OCAK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE FATURA, PERAKENDE SATIŞ FİŞİ, GİDER PUSULASI GİBİ BELGELERDE TACİRE İLİŞKİN BİLGİLERİN GÖSTERİLMESİ ZORUNLULUĞU BAŞLADI

07.01.2014

1 Ocak 2014 itibariyle fiş, fatura, gider pusulası gibi belgelerde iş sahibinin bilgilerine yer verilmesi zorunlu olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişikliğin 1 Ocak itibariyle yürürlüğe gireceğini hatırlattı.

Yazıcı, yeni basılacak belgelerde ticaret unvanı, mersis numarası ve ticari işletmenin merkezinin belirtilmesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Bakan Yazıcı, söz konusu bilgilerin gösterilmemesi halinde ticareti yapan kişilere 2 bin 240 lira para cezası uygulanacağını da vurguladı.


Mersis Numarası, şirketinizin vergi numarasını içeren rakamlardan oluşan 16 haneli bir numaradır. 0′la başlar, vergi numaranız gelir, son 5 hanesini sistem otomatik üretir. Şu an Mersis’te işlem yapmamamış firmaların çoğunun geçici mersis numaraları vardır.

Mersis Numaranızı öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

mersis.gumrukticaret.gov.tr adresini açtıktan sonra ekranın sağ bölümünde bulunan “Şirket Sorgulama” bağlantısına tıklayın.

 

Firma Arama” bağlantısına tıklayın.

Açılan sayfada ister ticaret sicil numaranızı, ister vergi numaranızı, ister ünvanınızı yazıp bağlı bulunduğunuz ticaret sicil memurluğunu seçtikten sonra “Ara” bağlantısına tıklayın.

Türkiye genelinde sorgulama yaptığımız için Mandalina ile başlayan bütün firmaları gösterdi sistem bize. Ekranda görmüş olduğunuz 6 firmanın 5′inde geçici Mersis Numarası var. Ancak Mandalina Reklam Basım Yayın Hizmetleri Limited Şirketi’nin Vergi Numarası ve Mersis Numarası bölümlerine baktığımızda aynı rakamları barındırdığını görüyoruz. Mersis üzerinde işlem yapmış bir firma olduğu için mersis numarası üretilmiş.

Mersis üzerinden işlem yapmasanız bile, mersis numarasına ihtiyacınız varsa bağlı bulunduğunuz ticaret sicil memurluğuna vergi numaranızı ve ünvanınızı bildirirek mersis numarası üretmelerini isteyebilirsiniz. Vergi numaranızın doğru olduğunu mutlaka teyit edin çünkü mersis numarası üretildikten sonra bir daha değiştirilemiyor. Şu an için mersis numarası çok önemli olmasa da, ilerde en çok kullanacağınız numaralardan biri olacak.